Jan 18 2017

Moja najväčšia inšpirácia

Lucia Slížová kategória Obrazy

Kto je moja najväčšia inšpirácia?

Nie je to žiadny slávny umelec, ale moja mamina. Práve po nej som zdedila lásku k farbám a tvorivosti. Pamätám si ako som obdivovala jej kresby keď som bola malá. A neskôr keď sa rozhodla maľovať, jej maľby. Náš byt bol ako galéria…všade samé obrazy :) Chcela ich predávať, ale nevedela sa s nimi rozlúčiť a tak ich máme doteraz. Celkom som to nechápala no teraz, vždy keď domaľujem obraz sedím pred ním dlhú chvíľu a zasnene ho obdivujem. Každý umelec dáva do svojich obrazov veľký kus seba a keď príde chvíľa sa s tou časťou rozlúčiť je to ťažké.

Moja mamina je kreatívna osoba aj keď si to o sebe podľa mňa nemyslí. Už nemaľuje, prevzala som žezlo. Ale mám plán ju k tomu opäť doviesť lebo viem, že duša umelca v nej stále prebýva. Maľovala v období keď práve nebola príliš šťastná a práve toto ju tešilo, dávalo jej to pozitívnu energiu a silu ísť ďalej.

Vtedy sme nemali internet, google bol neznámi pojem ( neuveriteľné, však :D ). Mamina si povystrihovala zopár obrázkov z časopisov, ktoré sa jej páčili a potom ich z výstrižkov maľovala. Doteraz obdivujem ako ich z takého malého formátu dokázala namaľovať tak dokonale. Raz maľovala obraz z obrázku, čo bol na zápalkovej krabičke.

Narozdiel odo mňa mala ateliér :D Mali sme veľkú pivnicu a tam mala svoje kráľovstvo. Maľovala olejovými farbami, ktoré riedila terpentínovým olejom. Bol to riadny smrad. Možno práve preto jej to išlo tak od ruky :D mala tam vlastnú nirvánu. ( sorry mami ). Ja môžem k akrylovým farbám čuchať koľko chcem a nič… žiadne stavy sa nedejú!

Pamätám si, že vždy keď ma poslala do pivnice pre kompót som musela niečo ochytať. Najradšej som jej míňala zlatý prášok, ktorý je mimochodom stále dostať kúpiť ( zlátenka sa to volá ). Som si robila star dust v pivnici a celá som od toho bola zlatá a aj všetko okolo.

V bytovke kde sme bývali to bola inak celkom sranda. Suseda bola tiež umelecky líznutá a tak boli s maminou parťáčky. O 10 rokov neskôr na návšteve u kamošky som obdivovala obraz a zrazu vysvitlo, že je od mojej susedy :D Tá to dotiahla, čo sa týka predaja obrazov o niečo ďalej ako mamina.

Nedávno bol deň matiek a ja som tej svojej ani moc nepoďakovala lebo hovoriť o citoch nahlas mi nikdy moc nešlo. Takže mami toto aj časť môjho poďakovania. Ak si niekedy rozmýšľala, kto ma k tomu všetkému priviedol tak už to vieš. Mooooc ťa ľubím a mám v hlave víziu ako spolu niečo namaľujeme! Ty zabezpeč terpentín a ja ostatné :D :D

Späť na články